Alla ljuger av Camilla Grebe

Jag var helt galen i böckerna om Siri Bergman som Camilla Grebe skrev tillsammans med systern Åsa Träff. Kanske är dessa ett exempel på det jag skrev om häromdagen, om att avsluta en serie i lagom tid. Sedan läste jag Älskaren från huvudkontoret av Grebe och var inte överförtjust. Men – många har hyllat Alla ljuger och jag var deckarsugen, så så fick det bli.

Maria har det bra här i livet. Hon är gift med drömmannen, läkaren Samir, och kommer bra överens med hans dotter Yasmin – så bra som man kommer överens med en tonåring, i alla fall. Hennes egen son har Down’s syndrom, och får vara berättare i en del av boken vilket blev bra. De har ett fint boende vid havet och livet flyter på fint.

Världen ställs dock på huvudet när Yasmin försvinner. Hennes stövlar står på en klippkant vid ett stup rakt ner i havet men det är det enda spåret efter henne och när Samir blir anklagad för att ha mördat dottern brakar Marias tillvaro samman. Somliga i omgivningen tror att det handlar om ett hedersmord, då Samir har arabiskt påbrå, men Maria kan inte tänka sig att hennes man, som är en god människa som räddar liv, skulle kunna ha tagit sin dotters liv.

Historien nystas upp med tillbakablickar och olika berättarperspektiv och det är ganska intressant, egentligen utan några överraskningar. Jag förstod ganska tidigt vad som troligen hade hänt och jag hade rätt, vilket ganska sällan sker. Jag gillar Grebes språk, det är lättläst utan att vara simpelt och den gjorde sig fint som ljudbok – jag konsumerade nog ungefär halva i ljud och halva i text och det blev bra.

Boken finns att köpa t.ex här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s