Visheten vaknar av Elin Säfström

Till sommarbingot för två år sedan behövde jag läsa något med övernaturliga inslag och högg Elin Säfströms En väktares bekännelser mer eller mindre i farten – det är ju inte min genre, det där, men unga vuxna-hyllan brukar vara lite mer lätthanterlig än de stora tjocka fantasyepos som skrämmer vettet ur mig på andra hyllor. Och jag älskade den – men så blev det inte att jag läste de andra två, eftersom de inte finns som e-böcker och det är så jag helst konsumerar litteratur. 
 
Men så var det ju dags för sommarbingo även i år, och ännu en gång behövde jag något övernaturligt och kom på att jag hade ju faktiskt de andra två böckerna om Tilda kvar att läsa, så det fick bli Visheten vaknar först och främst. Det är alltid farligt med förväntningar, men jag kände mig rätt säker på att jag inte skulle bli besviken – och det blev jag verkligen inte heller. 
 
Stackars Tilda kämpar vidare i Stockholm med alla rådare: tomtar, troll, älvor och vättar som inte uppför sig ordentligt – och det är Tildas jobb att hålla ordning på dem. Inte det lättaste. De flesta människor kan inte se varelserna, tack vare Tildas arbete som väktare – det är hennes jobb att hålla isär rådare och människor. Men troll som uppför sig som huliganer underlättar inte hennes arbete det minsta. Det visar sig att de har en stor högtidsdag på gång och det är därför de löper amok på stan. Ryktet gör gällande att högtiden, Vishetens dag, involverar en fruktansvärt grym rit och Tilda måste stoppa dem. 
 
Men samtidigt måste hon försöka rädda sina vänskaper, och den spirande kärleken med Hakim, och försöka stå ut med mammans nye asjobbige kille – och mitt i allt detta börjar en skitsnygg vittra dyka upp överallt och pocka på Tildas uppmärksamhet. 
 
Det är så underhållande att det är inte klokt. Roligt, vasst, lite lagom mörkt och riktigt spännande. Dessutom väldigt skickligt av Säfström att väva samman ”vanliga” tonårsproblem med ytterst ovanliga dito – som om det inte är nog att vara tonåring utan att behöva passa på troll och älvor…! 
 
Älskar! Ser fram emot att läsa den avslutande delen inom kort – för snart, snart är det semester. 

3 reaktioner till “Visheten vaknar av Elin Säfström”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s