Hästpojkarna av Johan Ehn

Anton har nyss tagit studenten och fått jobb i hemtjänsten. En av de äldre som han besöker regelbundet är Alexander Kovac, som nästan är hundra år gammal, lever hela sitt liv i köket och har slutat prata helt. Anton upptäcker efter ett tag att de kan kommunicera genom att Anton dunkar med sin käpp i golvet. I vardagsrummet hittar Anton foton på hästar och cirkusartister – och ett brev från Gestapo. Vad döljer sig egentligen bakom Alexanders tystnad? 
 
Parallellt kommer berättelsen om två pojkar som rymmer från ett barnhem i Tjeckoslovakien fram. Barnhemmet var kopplat till en cirkusverksamhet, och då de båda är duktiga med hästar får de jobb på en kringresande cirkus där de blir hyllade för sina konster på hästryggen. 
 
Cirkusen för dem till Berlin, där klubben Eldorado, Hirschfelds institut för sexualitet och gayscenen finns. Här kan de äntligen få lov att ta del av den världen och utforska sina sanna känslor för varandra – men snart kommer Hitler till makten och samhället förändras hastigt. 
 
Lustigt nog läste jag strax efter denna Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy, som handlar om samma period och samma plats. Det blev väldigt intressant att jämföra de två och jag är glad att jag läste dem tätt inpå varann. 
 
En riktigt fin ungdomsroman, som passar lika bra för vuxna och som många kan lära sig mycket av. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s