Ödesmark av Stina Jackson

Stina Jackson gjorde ju verkligen succé med sin debut, Silvervägen, som till och med gick och vann utmärkelsen Årets Bok 2019. En fantastisk bedrift och nu kommer då alltså den svåra andraboken. Blir det lika bra? 
 
JA, säger jag rungande, det blir det verkligen. Ännu en lysande spänningsroman från Norrbottens inland, klaustrofobisk glesbygd där alla känner alla och framför allt vet allt om varandra. Byn där handlingen utspelar sig heter till och med Ödesmark, och ligger strax utanför Arvidsjaur. Här bor Liv, tillsammans med sin vresige far Vidar och tonårssonen Simon. 
 
Det tittas på den ovanliga familjen med undrande blickar. Det hör inte till vanligheterna, att tre generationer bor ihop på det viset. Varför har Liv stannat hos Vidar, och varför jobbar hon på bensinmacken på kvällarna när det sägs att Vidar är så otroligt rik efter sina stora skogsaffärer? 
 
Något händer som sätter igång den riktiga spänningen, men det är spännande redan från början, då Jacksons gestaltning av människorna är så otroligt väl utförd. Miljöerna likaså, jag har aldrig varit i dessa krokar men jag kan se allt framför mig utan bekymmer. 
 
Det är tätt, intensivt, spännande och oförutsägbart och så himla, himla bra. Familjedramat är minst lika spännande som mysteriet i handlingen. Fantastiskt. 

2 reaktioner till “Ödesmark av Stina Jackson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s