Such a fun age av Kiley Reid

Jag hade inte hört talas om Kiley Reids bok tidigare när den glimtade förbi någonstans – Instagram eller Goodreads, gissar jag – men jag blev så himla sugen på en gång och den fanns i bibliotekets eminenta app Libby – så det var ett enkelt val. Jag visste faktiskt inte ens vad den handlade om, mer än att det var samtid och handlade om en ung kvinna. 
 
Vi möter huvudpersonen Emira en sen kväll när hon är ute på en bar med sina tjejkompisar. Hennes chef Alix ringer och ber henne komma dit, genast, det är en familjekris på gång och Emira jobbar som nanny i den fina vita familjen – själv är hon afroamerikan – och åker genast dit. Alix ber henne ta med dottern Briar till stormarknaden för att distrahera henne, och Briar älskar att titta på de olika tesorterna i butiken, så det verkar vara en god idé. 
 
Tills Emira blir anklagad av en säkerhetsvakt för att ha kidnappat Briar, och så är cirkusen igång. Alix försöker använda sitt inflytande för att lösa situationen, men det blir inte riktigt som hon tänkt. 
 
Reid lyckas väldigt bra med att berätta historien om vad som händer sedan – och vad som hände innan – ur både Emiras och Alix perspektiv. Det är alltid spännande med flera perspektiv på samma händelse, två olika upplevelser av samma sak, tänk The Affair fast annorlunda. Jag är förtjust i opålitliga berättare – sådant är inte fallet här, oroa er inte, sådant spoilar jag helst inte – men när två perspektiv presenteras får man ju mer eller mindre medvetet välja sida. Identifierar vi oss automatiskt med personen som är mest lik oss själva, eller tar vi personen i underläges parti? 
 
Smart, klokt, insiktsfullt – och stundtals jätteroligt. Treåringen Briar är ett litet komiskt geni. 

2 reaktioner till “Such a fun age av Kiley Reid”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s