Snöstorm av Augustin Erba

Ibland är jag lite långsam med att läsa de där böckerna som ”alla” läser, men jag hörde mycket gott om Snöstorm och utsåg den till bussbok under en vecka i mars. Den passar bra som ljudbok, det är lätt att hänga med och det är författaren själv som läser, vilket alltid är trevligt. (Dock, ska sägas, höll jag på att bli galen på somliga ords uttal, men det kanske är jag som är obildad.) 
 
Tomas lever ett ganska vanligt liv, som IT-konsult, sambo och pappa till två pojkar. När han en dag sitter på tåget mellan Stockholm och Malmö orsakar en snöstorm ett stopp i trafiken någonstans i närheten av Mjölby. På väg till bistron hör han någon ropa hans namn och det visar sig vara Livli, ungdomskärleken från studieåren, och plötsligt kommer alla minnen rusande tillbaka. Inte olikt ett snabbtåg, faktiskt. 
 
Vi får följa Tomas genom barndomen, en ledsam historia om en pappa som lämnar familjen och flyttar till USA, och en mamma som blir svårt psykiskt sjuk, och en morbror som får ta ansvar för Tomas men gör allt som en vuxen inte ska göra. Om Tomas flykt in i matematiken. Och om hur Tomas flyr boendet hos morbrodern så fort han kan börja på universitetet och flytta in i ett studentrum, och hur han där, på den smått klaustrofobiska högskolan, hittar vänner – där ibland Livli, vars öppna och frigjorda personlighet är så långt ifrån Tomas egen karaktär man kan komma, men som får honom att tina upp och som påverkar hans val och vägar. 
 
Det är en riktigt fin berättelse, Erbas språk är fantastiskt och det sker en karaktärsutveckling som jag ibland kan sakna i romaner som främst består av minnen och tillbakablickar. Mycket melankoli och ångest, men även, då och då, en känsla av förväntan och tillförsikt. Bra! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s