Dödslistan av Anna Jansson

 

 
Man vet vad man får med Anna Janssons Maria Wern – detta är bok tjugoett i serien, och jag har absolut inte tröttnat. Jansson lyckas bra med att ta upp aktuella ämnen i böckerna, och så även här, där sexuella övergrepp och maktmissbruk behandlas. 
 
En ung kvinna, Agnes, anförtror sig efter många års övergrepp till en barnmorska, som bjuder in henne till en hemlig Facebookgrupp för utsatta kvinnor som hon kallar för Ullsaxen. Parallellt med detta hittas ett antal misstänka men friade våldtäktsmän och sexförbrytare mördade på Gotland – alla nakna, alla med namnet Erinya inristat i huden och alla stympade med – en ullsax. 
 
Det låter ju som om morden skulle lösa sig själva – men naturligtvis är det inte riktigt så enkelt. Maria Wern och de andra får slita hårt för att komma få bukt med fallet. Samtidigt tvingas Marias kollega Jarita ännu en gång genomgå en rättegång männen som våldtagit henne och överklagat i hovrätten. 
 
Visst är det spännande, men framför allt är det just dessa viktiga ämnen som fastnar hos mig efter läsningen. Om makt, om städer där mäktiga män får fri lejd på grund av sagda makt, om utsatta kvinnor och hur de bemöts. Mycket bra. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s