Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg

 

 
Det har varit spännande att följa Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg på sociala medier när de arbetat med denna bok och jag köade otåligt på biblioteket. Men till slut kom den! Detta är nämligen inte en bok som gör sig bäst som e-bok – den är så fantastiskt fint formgiven! 
 
Premissen är att en psykolog i Stockholm är försvunnen. På hennes mottagning hittas en mängd papper – en arbetsdagbok, anteckningar, brev och transkriberingar från terapisamtal som utförts inom ramarna för ett bokprojekt. En läkare med en identitetsstörning, en lesbisk vampyr, en galen vetenskapsmans avkomma och en narcissist. Javisst är det Dr. Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray hon har träffat. De kommer från olika tider, men deras problem är tidlösa. 
 
En så smart och rolig idé. Fiktion blandat med lättillgänglig psykologi. Jag är som bekant smått allergisk mot populärpsykologi och självhjälp, men sättet som dessa karaktärers dilemman tas upp och diskuteras skulle absolut kunna vara en sorts självhjälp – men på helt rätt sätt. Humor och allvar om vartannat. Riktigt skickligt. 
 
Och som sagt – så snyggt. Man ser gem och kaffefläckar och handskrivna anteckningar, kopierade artiklar och utdrag ur böcker och ja, det är en fröjd att bläddra. Jag har läst Dr Jekyll and Mr Hyde och FrankensteinCarmilla är en ny bekantskap och Dorian Grays porträtt har jag av oklar anledning ännu inte tagit mig an. Men nu är jag inspirerad att göra det.  

En tanke på “Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s