En dos stryknin av Agatha Christie

 

 
En dos stryknin, eller The mysterious affair at Styles, är Agatha Christies första roman, och första gången vi träffar på Hercule Poirot. Han är inte min favorit egentligen, men ju mer jag läser desto mer charm kan jag finna hos honom. Poirots kompis Arthur Hastings agerar berättare. 
 
Hastings bjuds till godset Styles, där mrs Inglethorp härskar, för att vila upp sig efter vedermödorna i kriget. Mrs Inglethorp har även bjudit in ett gäng belgiska flyktingar att bo på ägorna, och i närheten bor alltså Hercule Poirot. Det finns förstås en hel del andra på godset också – mrs Inglethorps söner, en svägerska, en vän till famljen som praktiskt nog är apoteksassistent, mrs Inglethorps nye man och hennes sällskapsdam, Evelyn. 
 
När mrs Inglethorp hittas giftmördad tar Poirot på sig fallet, och detta blir en riktig rasande pusseldeckare. Små ledtrådar kommer fram, andra ledtrådar lurar undan läsaren, förklädnader och förfalskningar och allt man önskar sig av Christie. Kul att ha läst den allra första – den kom ut redan 1920 – det är trevligt med deckare utan alla moderna hjälpmedel. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s