En giftig skandal av Kristina Appelqvist

 

 
Jag föll pladask för Kristina Appelqvist när jag läste hennes första deckare om Helena Waller, på ett varmt hotellrum i Ystad för några somrar sedan. Hade knatat tillbaka från hotellet efter en fantastisk middag på bryggan i hamnen, köpt en kaffe på vägen hem och skulle egentligen bara gå och lägga mig men så började jag på Minns mig som en ängel och var genast fast. Det finns ju fler böcker som utspelar sig tidigare men i samma miljö också, om rektor Emma Lundgren och polisen Filip Alexandersson, som även dyker upp i Waller-serien. 
 
Miljön är Västgöta Universitet i Skövde, där Helena Waller arbetar som litteraturforskare med ett extraknäck som talskrivare. Universitetet ska anordna en Agatha Christie-festival, och samma dag som invigningen ska ske sätter både Helena och Emma sitt kaffe i halsen när de får syn på en annons i lokaltidningen: 
 
”Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Västgöta Universitet fredagen den 1 juni kl 20:00.” 
 
En tydlig nick Miss Marple-boken Ett mord annonseras, förstås: 
 
”A murder is announced and will take place on Friday, October 29th, at Little Paddocks, at 6.30 pm. Friends accept this, the only intimation.” 
 
Är det ett skämt? Eller någon sorts märklig hyllning till Agatha Christie? Det visar sig (förstås) att det är allvar när en av middagsgästerna segnar ner under festen – och det tar inte stopp där. Snart är det tydligt att någon kopierar mordmetoder från just Christies berättelser. 
 
I inledningen av boken sitter Helena Waller dessutom på ett tåg, och råkar höra en konversation mellan två kvinnor där den ena tror sig ha ett antal brev mellan Christie och kvinnans äldre släkting, som kanske har svaret på var Christie befann sig under den där mystiska perioden 1926, när hon försvann spårlöst och återfanns på ett hotell i Harrogate där hon hävdade minnesförlust? 
 
Det hela är mycket Christie-esque – förväxlingar och förklädnader, klurigheter och ett pampigt slut där avslöjandet görs. Jag njöt i stora drag! En perfekt pusseldeckare som jag plöjde under en stormig söndag. 

2 reaktioner till “En giftig skandal av Kristina Appelqvist”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s