Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson

Maria Adolfssons första bok i Doggerland-serien, Felsteg, imponerade stort på mig. Man vet ju aldrig vad man ska förvänta sig av nya deckarserier, och de senaste åren har det kommit ut väldigt mycket som allt känns ganska likt varandra. Somligt bra, somligt mindre bra. Men Maria Adolfsson gör något helt nytt, där de särdrag som kan vara snarlika standardformatet ändå känns fräscha och tilltalande. 
 
Bara det att Adolfsson har uppfunnit ett nytt land, öriket Doggerland som ligger någonstans i Nordsjön, är ett coolt grepp – särskilt som hon verkligen lyckas med att få mig att tro på att det finns. Det finns likheter med båda de länder där jag bott i vuxen ålder, Sverige och Storbritannien, men med den där touchen av isolering (på gott och ont) och karghet som jag tänker mig att man finner på ställen såsom Shetlandsöarna och Orkneyöarna, till exempel. 
 
Karen Eiken Hornby är polishuvudpersonen även i denna, nummer tre, i serien. Världsartisten Luna befinner sig i Doggerland för att spela in sin nya skiva, i stor hemlighet, tillsammans med några av Karens vänner. Hon är bjuden på en fest som hålls i Lunas ära, där alla förtrollas av den vackra sångerskan – utom Karen, som mest känner sig trött och blasé och sur på det mesta. Men nästa morgon är Luna försvunnen, och samma natt blir ännu en kvinna offer för en våldsman som härjat i huvudstaden ett tag men gäckat polismakten. Karen tvingas göra val och fatta beslut som hon aldrig trott möjliga. 
 
Det är klurigt och tempot är stundvis högt, men utan att bli sådär stressigt som dussindeckarna brukar bli. Bok två fick sin upplösning på ett sätt som jag är jättetrött på (jag ska inte gå in på det, för den som inte läst än, men flera vet nog vad jag menar) men Mellan djävulen och havet höll mig intresserad och fascinerad hela vägen. Vissa bitar är rent genialiska och för tankarna till Agatha Christie och andra skickliga pusslande detektivförfattare. Otroligt smart och så välskrivet. 

En tanke på “Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s