Half a world away (En halv värld bort) av Mike Gayle

   
 
Mike Gayle är en gammal favorit som jag glömt bort lite grann under senare år. När jag bodde i England fanns hans gamla böcker i varenda second hand-butik och hans nya i varenda mataffär – så har det ju inte riktigt varit här. Det verkar vara ett bra tag sedan Gayle översattes till svenska – men det var väldigt kul att se att Half a world away hade snappats upp av Norstedts!
 
Jag hade redan köpt den engelska som Kindle-utgåva, så jag valde att läsa den då jag gillar hans ton och språk mycket och var rädd att den skulle gå förlorad i översättningen. Vill dock inkludera det svenska omslaget här ändå, för jag tycker att det är väldigt snyggt och passar väldigt bra. 
 
Jag tog med denna bland mina bokförslag till min ena bokcirkel över juluppehållet, och då det bara skilde en röst mellan denna och Huset på udden valde flera att läsa båda. Alltid roligt när flera av ens val väcker intresse! Jag hann dock inte med denna då – men något senare. 
 
Gayles tidigare böcker har varit ganska typiska lad-lits – mycket grabbhäng och tjejer och öl och indierock. Inte på ett trashigt sätt, alltså, utan på ett väldigt typiskt brittiskt trevligt sätt. Detta är något helt annat, vilket överraskade mig – positivt, när jag väl förstått att jag inte skulle förvänta mig ”det gamla vanliga”. 
 
Kerry Hayes är ensamstående mamma (och Mariah Careys största fan), jobbar med att städa rika människors hem och vänder på varenda slant för att kunna försörja sig och sin son. Hon växte upp i diverse fosterhem och har haft ett riktigt tufft liv. Hon saknar den lillebror hon hade i några år, tills de splittrades av socialtjänsten när deras mamma ansågs olämplig som förälder. Hon har skrivit brev till honom varje år, i hopp om att han ska höra av sig när han fyllt 18 och fått rätt att ta reda på vilka som ingick i hans originalfamilj, men ingenting kommer. Förrän en dag, när ett oväntat sms dyker upp. 
 
Noah Martineau har ett strålande liv, tycker han. Vackert hus i Primrose Hill, en lysande karriär som advokat, vacker fru och härlig liten dotter. Han adopterades som mycket liten av ett akademikerpar i Oxford, och faktumet att de har olika hudfärg har aldrig spelat någon roll. Det är där han hör hemma. En dag berättar hans fru att hon vill separera ett tag och plötsligt blir det dags för Noah att ta itu med det förflutna och det som komma skall. 
 
Detta är en väldigt varm och fin berättelse. Oändligt sorglig, men riktigt vackert berättad – och på sina ställen är den väldigt rolig också, Gayle har en humor som talar till mig. 
 
Som soundtrack i mitt huvud varje gång jag tänker på den (och det gör jag, titt som tätt) hör jag Oasis Half the world away. Lite annorlunda titel, ja, och låten har absolut ingenting med boken att göra, men det är en av mina stora favoriter av Oasis, så varsågoda! 
 

4 reaktioner till “Half a world away (En halv värld bort) av Mike Gayle”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s