The Stranger Diaries (Främlingen) av Elly Griffiths

Det var enligt O som tipsade om att detta var en riktig höjdare under vår träff med Bokbubblarna i januari, och jag vet inte riktigt hur jag missat att Griffiths, som är en stor favorit, hade släppt en ny roman, som ska bli första boken i en serie om kriminalinspektör Harbinder Kaur. Sagt och gjort, det var bara att köpa Kindle-utgåvan! 
 
Det är så gotiskt och läskigt och härligt att det är inte klokt. Clare Cassidy är ensamstående mamma och lärare. Hon är specialiserad på den gotiske författaren RM Holland, och håller varje år en kvällskurs om honom på sin skola, där Holland en gång bodde. 
 
Clares goda vän och kollega Ella hittas mördad i sitt hem, med en rad ur RM Hollands novell The Stranger bredvid sig. The Stranger finns även insprängd i romanen, en liten bit i taget och i sin helhet i slutet. Snyggt grepp, tycker jag! Ellas kollegor blir förstås genast intressanta för polisen. Och personen som mördat henne måste vara bekant med RM Holland och hans novell, eftersom texten hittades bredvid henne… 
 
Vi får först höra Clares berättelse, sedan Harbinders, och sist Clares dotter Georgies. Mer och mer kommer fram, det är väldigt skickligt sammansatt och så himla spännande. Somliga skeenden upprepas, men det gör ingenting alls, det drar snarare tankarna till de bättre säsongerna av The Affair. 
 
Jag gillar den akademiska miljön väldigt mycket, särskilt när Clare och Georgie besöker Cambridge där jag spenderat en del tid för ett antal år sedan. Jag gillar även karaktären Harbinder skarpt – en lesbisk ung kvinna med indiskt ursprung som fortfarande bor hemma hos föräldrarna, eftersom det är vad som förväntas av en ogift kvinna. Riktigt intressant. (Man blir dessutom väldigt sugen på indisk mat när man läser om vad familjen äter…) 

5 reaktioner till “The Stranger Diaries (Främlingen) av Elly Griffiths”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s