Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector

För vårt vinterbokbingo behövde jag även en bok som utspelar sig i Sydamerika och det tog tvärstopp även där. Vad sjutton skulle jag läsa? Fick tips om Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector, och då den är föredömligt kort och verkade intressant valde jag den. 
 
Det är, i stora drag, en berättelse om skapande. Boken inleds med att en manlig författare berättar om sitt oerhörda behov att berätta om en ung kvinna, Macabéa. Han talar direkt till läsaren och gör vissa utläggningar om filosofi och annat, men kommer till sist in på berättelsen om Macabéa, en nittonårig kvinna som bor i Rio de Janeiros slum. Hon är fattig och har det svårt i det patriarkala samhället, men verkar inte riktigt notera det själv. 
 
Det är existentialistiskt som sjutton och sökandet efter innebörden och ”jaget” verkar minst lika viktig i berättelsen om Macabéa som i berättarens eget sinne. Kanske är det lite väl filosofiskt för mig, jag har svårt att utröna vad jag egentligen tyckte om berättelsen – men jag tyckte mycket om språket, tonen, beskrivningarna. Intressant att ha läst något av Lispector, som jag hört mycket om men aldrig tidigare tagit mig an. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s