Huset på udden av Agatha Christie

När det var min tur att välja alternativ till en av mina bokcirklar häromsistens visste jag inte vilket håll jag skulle titta åt för att hitta ett bra gäng. Det är alltid roligt, om än inte obligatoriskt, om det finns någon sorts tema eller sammanhang och till slut landade jag i brittiska favoriter från min läshög. Det blev oavgjort mellan denna och Mike Gayle’s En halv värld bort i omröstningen, med denna som ”primärbok” – dock läste flera av oss båda två, och en text om Gayles bok kommer inom kort. 
 
Huset på udden sägs vara Agatha Christies egen favorit bland sin digra utgivning och det är intressant, för detta är inte en vanlig pusseldeckare utan snarare en psykologisk spänningsroman, som känns väldigt modern så här sextio år senare. 
 
Dr Calgary har befunnit sig på en polarexpedition i två år. Han upptäcker vid sin hemkomst till England att hans frånvaro resulterat i att en man dömts för mord, då Calgary var den enda som skulle ha kunnat ge Jacko Argyle alibi eftersom han gav honom skjuts vid en viss tidpunkt på mordkvällen. Istället fälldes Argyle för mordet på sin styvmor, och trots att han nu avlidit i fängelset tar Calgary kontakt med familjen Argyle för att, tror han, reda ut det som hänt. Istället blir han indragen i ett familjedrama av stora proportioner, för om Jacko inte är skyldig måste någon annan i familjen vara det. 
 
Riktigt intressant och spännande – förstås. Det är ju Agatha Christie! Jag skulle gärna vilja säga någon av filmatiseringarna som gjorts – dels ett avsnitt av Marple, där miss Marple skrivits in i handlingen trots att hon inte är med i boken, och dels en miniserie som gjordes 2018 med Bill Nighy i rollen som familjen patrikark. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s