Hyresgästerna av Sarah Waters

Jag behövde en bok som utspelar sig på 1920-, 30- eller 40-talet för ett bokbingo jag är med i och det visade sig vara oväntat svårt att hitta något jag var sugen på. Så bläddrade jag genom den aldrig sinande TBR-listan och hittade Hyresgästerna av Sarah Waters. Jag har gillat hennes böcker tidigare, även om jag tyckt att de är alldeles för långrandiga, och det tyckte jag väl om denna också. Jösses! Men den blev spännande mot slutet, det måste jag säga. 
 
Året är 1922, och Storbritannien lider av krigets sviter. Många män har stupat, och i Camberwell i södra London skrotar Frances Wray och hennes mamma nu ensamma omkring i sitt stora hus.Stora hus är dyra i drift, och de inser att de kommer att tvingas ta in hyresgäster på övervåningen för att kunna bo kvar i huset. 
 
In flyttar det unga paret Lilian och Leonard Barber, som har den nya världen med sig i bagaget. Nya idéer om musik, om kärlek, om modernitet och det sociala livet vänder upp och ner på Frances och hennes mammas gammaldags idéer. Och ju närmare Frances och Lilian kommer varandra, desto närmare kommer vi ett stort drama, ett förflutet som kommer upp till ytan och ett kammarspel med blodiga följder. 
 
Som sagt – det blir jättespännande mot slutet. Fram tills dess är det intressant, ur historisk synvinkel, och ur HBTQ-synvinkel, som så ofta i Waters romaner – men det är segt och långdraget och något förutsägbart. Dock absolut läsvärt, men den hade kunnat bantas med minst tvåhundra sidor utan att förlora speciellt mycket mer än volym.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s