The particular sadness of lemon cake av Aimee Bender

Kvällen innan sin nioårsdag upptäcker Rose Edelstein något alldeles extraordinärt när hon får smaka på citronkakan hennes mamma bakar inför födelsedagen. Hon kan känna smaken av sin mors känslor i kakan, och efter detta blir ingenting som förut. Maten blir farlig och skrämmande, för från och med nu vet Rose hur alla känner och vilka hemligheter de döljer. 
 
Detta är väl egentligen en coming-of-age-berättelse, för vi får följa Rose och hennes familj under en ganska lång period. Hennes bror har problem med att handskas med världen, och hans berättelse är väldigt rörande. Benders språk är fantastiskt och beskrivningarna – särskilt av mat och smaker – är fantastiska. Somligt är lite väl flummigt, men som vi vet är fantasy (om än fantasy light) inte riktigt min tekopp. 
 
Dock saknar jag ibland ett resonemang bakom varför saker och ting egentligen händer. Inte de bitar som somliga skulle kalla magisk realism, det får man ju liksom bara köpa – men vissa andra saker, beslut som tas och konsekvenser därav, skulle behöva lite mer grund. Men det är hyfsat underhållande och jag älskar titeln. Och omslaget! 
 
Detta är ännu en titel som bockas av på min långa TBR-lista. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s