Min tur nu (On the come-up) av Angie Thomas

   
 
Jag hade denna hemma från biblioteket på engelska strax efter att den kom ut, men det blev inte av att jag läste den då och så gick tiden och plötsligt fanns den som e-bok på svenska och då läste jag den istället. Det är synd att jag gjorde det, för jag höll på att störa ihjäl mig på översättningen. Det är mycket som inte håller ihop för mig, och raptexterna hade helst kunnat förbli på originalspråk för de bringar ett stort behov av skämskudde både här och där. 
 
Men det om det. (Ska du läsa – läs på engelska. Tro mig!) 
 
Angie Thomas oerhörda debut, The Hate U Give, är en av de absolut bästa böcker för unga vuxna jag har läst. Helt otrolig. Därmed var förhoppningarna givetvis skyhöga på denna uppföljare. Storyn fångar mig kanskte inte lika starkt som THUG gjorde, men den är mycket bra. 
 
Brianna – Bri – är sexton år och vill inget hellre än att bli rapstjärna. Hennes pappa var en av de stora, tills han sköts till döds av gängmedlemmar några år tidigare. Hon har vuxit upp hos sina morföräldrar efter att mamman missbrukade droger när hon var yngre, men nu är mamman på fötter igen och Bri och hennes bror kan bo hos henne ibland. Och ja, visst händer det att elen blir avstängd eller att det inte finns någon mat i huset, men det kunde vara värre. 
 
Och det blir värre, för inte nog med att Bri blir oförtjänt stämplad som gangster i skolan, hennes mamma blir av med jobbet och allt suger. Hon häller ur sig frustrationen i en raptext, låten blir viral av fel anledningar och Bri finner sig själv i en jäkla soppa. Kan faster (!) Pooh hjälpa till, trots att hon främst är känd för att syssla med knarkhandel? 
 
Det blir ganska spännande, och det är svårt att lägga ner boken för jag fäste mig snabbt vid Bri och de andra karaktärerna. Men främst handlar On the come up om att hitta sig själv, hitta fotfästet och ett sammanhang i livet och vardagen. Mycket väl skildrat av Angie Thomas, som skriver genialt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s