Sweet sorrow (Bitterljuva dagar) av David Nicholls

          
 
 
Jag hade turen att lyssna på David Nicholls på Bokmässan, och blev såklart jättesugen på hans nya bok på en gång. Jag tyckte väldigt mycket om En dag (bra film också, faktiskt!) och gillade även Starter for ten – så det var ju härliga nyheter att det kommit nytt! 
 
Jag började lyssna på den på svenska, och gillade den – men så fick jag lägga ner det projektet, när inläsaren uttalade ett namn helt fel. Ja, så petig är jag, men jag tycker att man kan googla om man är osäker. Jag förstår nämligen att namnet Niamh inte är självklart att uttala rätt, men det är lätt att hitta en guide. Nåväl. Jag köpte den till Kindle istället och fortsatte läsa på engelska. Det gick ju också bra. (Det visade sig sedan att namnet Niamh inte är med så våldsamt mycket, men det var tillräckligt för denna gnällspik ;-)) 
 
Det är sommarlov i Kent, och Charlie Lewis, 16 år, vet inte riktigt vad han ska hitta på. Han har just gjort sina GCSE-tentor, och vet att det inte har gått något vidare, och att han antagligen inte kommer att kunna gå vidare till A-levels. Han jobbar deltid på en bensinmack där han mest försnillar skraplotter, hemma måste han ta hand om sin deprimerade pappa, som dricker för mycket efter att familjeföretaget gått i konkurs. Hans mamma tog lillasyster med sig och flyttade ihop med en annan man, och Charlie förstår verkligen inte vad framtiden kan tänkas ha i sitt sköte åt honom. Men det känns inte positivt. 
 
Men en dag träffar han på Fran Fisher, som vänder upp och ner på hans tillvaro fullständigt. Men vill han träffa Fran måste han gå med i teatergruppen som hon är med i – och det är inte vilken teater som helst, det är Shakespeare och det är Romeo och Julia. Charlie känner sig långt ifrån teatervärlden – han är arbetarklass, obekväm och begränsad av sitt kompisgäng, som har sina egna förväntningar på honom. Påhejad av Sällskapet (eller sekten, som han känner att de kanske är) börjar han slå sig fri ur sina bojor. Det är inte enkelt eller bekvämt eller härligt hela tiden, men i vissa stunder är det just det. Är det här han kan blomma? 
 
Jag tycker så mycket om Charlie, och hela boken. Det är mycket tragikomik vilket är fantastiskt väl utfört här, en härlig blandning av bildungsroman och teater och kärlek – och vad som hände sedan. Så himla bra! Jag blev även väldigt sugen på att se om Baz Luhrmanns Romeo + Juliet, så får se till att göra det snart. 
 
Missa inte denna pärla! Finns att köpa här eller här

2 reaktioner till “Sweet sorrow (Bitterljuva dagar) av David Nicholls”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s