Turning forty av Mike Gayle

Jag stiftade bekantskap med Mike Gayle första gången på sensommaren 2002, när jag hittade hans Dinner for two på Tesco i Brixton som någon slags ”veckans pocket” för ett par pund. Den såg trevlig ut och den visade sig vara trevlig, och efter det passade jag på att plocka upp alla böcker av honom jag hittade i diverse second hand-butiker och liknande. Så jag lyckades läsa det mesta under ett antal år – men han finns knappt översatt i Sverige, även om Norstedts nu plockat upp den senaste, En halv värld bort – och jag har ganska nyss lärt mig att använda Kindle på min iPad, så jag har inte köpt de nya böckerna den vägen heller. 
 
Men så kom jag över denna när jag bläddrade lite på Goodreads, och kom på att jag faktiskt inte läst den, trots att jag verkligen gillade Turning thirty, den första boken om Matt Beckford. I den ska han, föga förvånande, just fylla trettio. Han tror att han har ordning på det mesta, men blir chockad när hans sambo Elaine gör slut och han tvingas flytta hem till sina föräldrar. 
 
Turning forty speglar detta, på sätt och vis, fast tio år senare. Matt har bott i Australien, är gift och har ett hus i Blackheath i London och en ganska sprakande karriär inom IT. Men så vill frun skiljas, och Matt går sånär in i väggen, och tvingas ännu en gång att flytta hem till sina föräldrar i en förort till Birmingham. Hur ska han lösa detta? Ska han fylla fyrtio alldeles pank, ensam och hemlös? 
 
I Birmingham finns det gamla kompisgänget – men även där har saker och ting förändrats, på ett sätt som Matt inte kan hantera. Han börjar jobba i en second hand-butik och får ett nytt umgänge, men inte heller där är allting som han trott. Vilken soppa, va? 
 
Det är en soppa, men det är en väldigt rolig och varm sådan. Jag kan bli tokig på Matt, han gör så himla dumma saker att man vill dänga till honom, men trots det är han en charmig och älskvärd karaktär. Ingen vet väl hur man ska bete sig när man plötsligt ålderskrisar, och i en sådan här situation blir det ju extra stökigt. 
 
Och visst är den varm och fin, men det är inte sentimentalt (dock nostalgiskt!) och det blir inte ett typiskt feelgood-slut av det hela heller. Trevlig underhållning, mysigt och puttrigt, och jag ska nu se till att komma ikapp med Gayles utgivning – jag har några stycken att ta mig an…! 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s