På djupet av Kate Davies

   
 
Jag var lite i valet och kvalet vid ett tillfälle under Bokmässan – Caitlin Moran skulle nämligen vara med på två seminarier tätt inpå varandra, skulle jag verkligen orka gå på båda, eller nöja mig med ett? Som tur var fattade jag beslutet att det fick bli båda, varav ett var tillsammans med Kate Davies. Hon var okänd för mig innan, fast jag upptäckte att jag faktiskt markerat På djupet som ”want to read” på Goodreads, men jag gjorde inte kopplingen direkt. 
 
Efter att jag hade lyssnat på seminariet köpte jag genast boken på engelska till Kindle-appen – det var tydligt att boken är mycket brittisk och mycket London, och då vill jag nog faktiskt ha det på originalspråk. Har dock hört att översättningen är bra! 
 
Julia har just insett att hon levt i intimitetstorka i tre år. Det står still i andra delar av livet också – hon jobbar som konsult på NHS, där hon är ansvarig för att svara på brev och mail från vårdtagare med synpunkter och klagomål, men ser ingen karriärsväg framåt där. Hon vet inte ens om hon vill vara kvar. Hennes terapeut (en rätt kul karaktär) ger henne en massa råd hon inte vill ha, och paret som hon delar lägenhet med verkar alldeles för lyckliga. 
 
Så går hon på en fest i en gammal lagerlokal där hon träffar en tjej – och plötsligt inser hon att det är ju kvinnor hon ska vara tillsammans med. Det blir en oerhörd resa av utforskande och frigörelse – och ja, om du har hört att det är en ganska explicit bok så har du hört alldeles rätt. Inget för den pryda, kanske. Fast så ”farligt” tycker jag inte att det är. Det som däremot är farligt är destruktiva förhållanden, som ju finns överallt. 
 
Detta är en hysteriskt rolig bok. Helt otroligt rolig. Men den är allvarlig också – det finns mycket mörker. För mig handlar Davies bok mycket om jämlikhet, och om hur samkönade relationer inte behöver betyda jämställda relationer – tvärtom, faktiskt, i detta fallet. Så välskrivet och genomtänkt. En helt fantastiskt bra debut!
 
Boken finns att köpa på svenska här eller här, eller på engelska här eller här

0 reaktioner till “På djupet av Kate Davies”

  1. Det låter ju som en bok jag skulle vilja läsa. Särskilt när du skriver att den är hysteriskt rolig, jag tycker att det är svårt att hitta sådana böcker. Tror knappt jag läst någon sedan jag läste Woody Allens bok Sidoeffekter, och det var lääänge sedan. Intressant med perspektivet att samkönade förhållanden inte behöver innebära att de är jämlika, jag har nog fördomar i den frågan och inbillar mig att det oftare är jämlika förhållanden hos par av samma kön.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s