En dag, Jennifer av Risto Pakarinen

Peter Eksell börjar närma sig femtio, och det mesta har kört fast. Han driver ett eget IT-konsultbolag i Helsingfors, men tyvärr har han bara en kund – och den kunden säger upp hans tjänster. Kärlekslivet är stendött, han ser bara sina vänner på sociala medier, och ekonomin är på väg att rasa samman. 
 
Strax därefter får han ett brev på posten, från sin gamla lärare som för trettio år sedan fick alla elever att skriva brev till sig själva i framtiden. Och även om han inte har någon flygande bil eller äter pizza i tablettform till middag, som hans tonåriga jag förutspått, väcks massor av gamla minnen. Ett större röj i garaget gör inte nostalgin lättare. 
 
Efter en kväll med Tillbaka till framtiden på VHS kommer han plötsligt på vad han måste göra. Han måste ta sig tillbaka till åttiotalet, när livet var sprudlande och tillfredsställande, och han måste försöka få en andra chans med tonårskärleken Jennifer. Allt annat är uteslutet. 
 
Sagt och gjort – han stänger av mobilen och lämnar datorn hemma, och flyttar hem till sina föräldrar en bit ifrån huvudstaden. Där låter han håret växa och ägnar all sin tid åt sitt projekt. Men plötsligt dyker ännu ett projekt upp – biografen på den lilla orten har slagit igen och köpts upp av ett fastighetsbolag – men kanske, kanske kan Peters gamla dröm om att driva biografen bli verklighet? 
 
Fantastiskt charmig och härlig feelgood, men inte utan svärta och mörk humor. Det är underhållande, men väcker även en hel del tankar om nostalgi och ”det var bättre förr… eller?”. Osentimentalt trots nostalgin – jättetrevlig läsning. 
 
Boken är översatt från finska av Peppe Öhman (of Bokhora och Mellan Raderna fame) och det märks att det är en finlandssvensk person som har översatt, för somliga uttryck är så distinkt finlandssvenska och jag älskar det! Det enda exemplet jag kommer på nu är ”ge sparken åt någon”, men det finns mer och det är härligt. Passar perfekt, förstås. 
 
En annan mysig sak är att kapitlen i boken är benämnda efter låttitlar, och det finns en Spotify-lista som med fördel kan användas som kompanjon till boken – om man är inne på sådant 😉 
 
Boken finns att köpa här eller här. (Och jag ska passa på att erkänna att jag aldrig sett Tillbaka till framtiden, men vi har en plan…!) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s