Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

Jag har varit intresserad av denna sedan den kom – men jag är inte världsbäst på att plocka upp sådant som jag tror ska vara lite flaxig och lättsam feelgood, för jag får sällan ut så mycket av dem. Men så gjorde jag lite research, läste lite recensioner och insåg att jag nog skulle uppleva detta som något betydligt djupare och mer intressant än mycket annat som hamnar i samma genre. Ibland blir jag trött på det här med genrer, för det ställer till det onödigt mycket för folk som ibland tänker lite för kategoriskt (moi). 
 
Och jag blev verkligen inte besviken, för även om mycket är mysigt och typiskt feelgood här så är det mycket mer än så. Bra! 
 
Charlotte driver ett framgångsrikt skönhetsföretag i Sverige när hon hastigt blir änka i ung ålder. Hon tar en paus från sitt företag och tar flykten till skånska landsbygden, men friden varar inte länge. Snart når henne beskedet att hennes moster, som hon knappt hört talas om, har dött och testamenterat sitt hus på South Bank i London till Charlotte – huset, som även huserar en bokhandel. 
 
Charlotte reser dit för att styra upp affärerna – naturligtvis planerar hon att sälja – men snart växer dels vänskaper fram, och dels bubblar hemligheter som finns i husets historia upp till ytan. Berättelser om nutid varvas med flashbacks till 1982, sommaren då Charlottes mamma och moster flyttade till London tillsammans. Hon måste få reda på vad som hänt, och varför hennes moster har nytagna foton på henne när de aldrig mötts och inte hörts under åren. 
 
Det blir lite spännande, och det är underbart att läsa om fantastiska South Bank som jag absolut saknar från min Londontid. Att strosa där utmed floden är så rogivande jämfört med City på andra sidan vattnet. Mycket fina personporträtt, och en riktigt varm vänskapsskildring. Och ett och annat skratt, också! Ser nu fram emot att läsa Skybäcks nya bok, Bokcirkeln vid världens ände – det kan ju bara bli bra. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s