En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

I Mareike Krügels En nästan perfekt dag följer vi Katharina under vad som är en ganska vanlig dag för henne, men som varken är vanlig eller perfekt för de flesta. Man vänjer sig, som Kjell Höglund sjöng. 
 
För det har inte riktigt blivit som Katharina tänkt sig. Hon skulle doktorera i musik, var det tänkt, men nu undervisar hon istället i musik på lokala kulturskolan och på lågstadiet, efter att ha flyttat till Tysklands lilla kustremsa för maken Costas skull. Nu veckopendlar han till Berlin, och Katharina får rodda det mesta. Med sjuttonårige Alex, som har blivit tillsammans med en Barbiedocka trots att Katharina utgått ifrån att han är gay, och elvaåriga Helli, som har en diagnos på autismspektrat och vill bli vuxen för snabbt, samtidigt som hon är ett barn med många speciella behov. 
 
För mig är det en ganska mörk bild av en gräsligt stressig dag, men Katharina är så van att hon inte verkar tänka något nämnvärt på det. Men mitt i all svärta blir det ibland fruktansvärt roligt, på ett ganska absurt sätt. En granne som blir av med tummen till exempel, och en torktumlare som börjar brinna – det liksom bara händer och då får Katharina hantera det, för just denna kväll ska Costas stanna i Berlin på en firmafest. 
 
Jag har läst några andra omdömen av denna, och många verkar tycka att den är seg och stökig, men jag tyckte verkligen om den. Det är skickligt att skriva en bok om en enda dag, vilket man kanske kan tänka sig från två håll. Många dagar i ett vanligt liv skulle ju inte fylla två A4 hur man än försökte, men i  detta fallet är det otroligt att hela dagen faktiskt klämts in i en enda bok. För det tar liksom inte stopp för Katharina. Och i bakgrunden mal hela tiden en hemlighet och tankar som aldrig slutar snurra. Mycket bra. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s