Lilla fröken Grenadin av Vilda Rosenblad

Elvira är nästan tretton år när hon och hennes mamma Ulrika flyttar till Paris för att bo tillsammans med Ulrikas nye partner, Guillaume. Hennes bohemiske pappa bestämde sig för att avsluta sitt liv, och nu behöver Elvira och Ulrika hitta en ny plats i tillvaron, långt ifrån sin gamla. 
 
Elvira försöker anpassa sig till det nya livet så gott det går. Hon spelar teater och tänker bli nästa Ingrid Bergman, hon slukar böcker – helst Stephen King – som hon köper hos den vackra, mystiska bokhandlerskan Béatrice, hon ser på film med sin bästa vän och granne Delphine och svärmar för Moussa, en tjusig kille på skolan. Hon skriver brev till sin pappas idol Arnold Schwarzenegger, och besöker mot sin mammas vilja kyrkan för att försöka få någon sorts andlig kontakt med sin pappa, som var ateist och troligen inte kommunicerar genom kyrkan, just. Men ändå. Det är drama efter drama bland skolkamraterna, men hon håller näsan ovanför vattnet. För det mesta, i alla fall. 
 
Ulrika längtar efter ett nytt barn tillsammans med Guillaume… men är det verkligen han som hon vill ha som pappa till en bebis? Nog dricker han lite väl mycket, och nog uppför han sig ibland på ett sätt som en god far inte borde? Även han sörjer en bortgången livskamrat, han är mycket äldre och inte alls så säker på att han vill bli far. 
 
Beskrivningarna av 90-talets Paris tilltalar mig något enormt, och jag tycker att Vilda Rosenblad lyckas bra med att beskriva familjerelationer och uppväxttrubbel – men mer än något annat handlar Lilla fröken Grenadin om vänskap för mig, såväl bland de yngre som de vuxna. Rosenblad berättar i en text hos Piratförlaget om hur boken kom till – detta läste jag efter att jag blev klar med boken, och jag hade inte en tanke på att det kunde vara självbiografiskt under läsningen. Men det är det, och det gör att jag får ännu varmare känslor för Lilla fröken Grenadin. Det ska dessutom bli minst tre böcker till om Elvira och Ulrika, jag sitter bänkad för mer! En riktigt fin uppväxtskildring, som trots sitt omfång är snabbläst utan att vara enkel. Missa inte! 
Tack Piratförlaget för recensionsex! 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s