Det lilla simsällskapet vid havet av Katie May

Jag fick ett smärre psykbryt när jag skulle skriva om denna på instagram, för jag är så evinnerligt trött på att alla svenska titlar på brittisk feelgood måste inkludera ”det/den lilla” och en preposition och ett härligt ställe. Runt hörnet eller vid stranden eller… ja, you name it. Jag tänker på t.ex Endless Beach av Jenny Colgan – en underbar titel tycker jag, för en ö är ju faktiskt en ändlös strand – den heter Den lilla ön i havet på svenska. Okej. Det lilla simsällskapet vid havet heter på engelska The Whitstable High Tide Swimming Club, vilket ju låter betydligt mindre snuttigt och har något mer pondus än Det lilla simsällskapet vid havet
 
(Och alla förbaskade brush-typsnitt på omslagen sedan då. Såhär ser originalet ut.)
 
Men nu heter den så! Och det är en riktigt fin bok i sin genre. Jag valde den totalt på måfå, då jag behövde en bok ”som jag aldrig hört talas om” till ett bingo, och denna var helt ny för mig när den dök upp bland rekommenderade titlar i en app. Och jag är glad för det, för det är en fin läsupplevelse. 
 
Vid kusten i Kent kan man bara simma när det är flod, då tidvattnet gör stora skillnader i kustlinjen. Deb och Maisie träffas av en slump när båda badar – de har båda sina anledningar till att söka lugn och ro i havet, men är till synes mycket olika. De börjar prata och det visar sig att de har en del gemensamt ändå – simningen, förstås, men de är båda nyskilda, och får ett stort utbyte av varandra. 
 
Hur vädret än ter sig är tidvattnet pålitligt, och de ses vid stranden nästan varenda gång det är flod. Snart kommer fler badare och hakar på, och inom kort har The Whitstable High Tide Swimming Club formats. Och tur är väl det, för snart måste de gå samman för att stå emot kommunen, som vill bygga ett stort rekreationscentrum där stranden, badhytterna och strandpromenaden ligger idag… 
 
Naturligtvis finns det lite annat än simning och bad också. Kärlekstrubbel, en problematisk radioprogramledare, sjukdom och sorg – men framför allt är det vänskap och sammanhållning som får spela roll här. Det är jättefint! Jag älskar att bada i havet och kan identifiera mig med känslan av att få lugn, ro och någon sorts rening av att simma och av att vara i vatten. 
 
Boken finns att köpa här eller här. Det är en uppföljare på gång, som har undertiteln Undertow. Spännande! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s