Sweet Lolita och Oskuld av Kicki Sehlstedt

   
 
Jag blev väldigt nyfiken på Oskuld när jag kikade på Piratförlagets höstutgivning, och bad om att få ett recensionsexemplar – vilket jag fick, tack Pirat! Men så kikade jag in på Goodreads och insåg att det faktiskt är en fortsättning på Sweet Lolita, Sehlstedts första roman som jag ännu inte hunnit läsa – och eftersom jag har en smärre besatthet av att läsa serier i rätt ordning var det ju bara att passa på att äntligen plocka upp Sweet Lolita först, och hoppas att det inte skulle bli för mycket av det goda, med två böcker i samma serie direkt efter varandra. 
 
Det blev det inte, för detta är riktigt bra romaner. Som ni ser på omslagen har de ”Historierna som måste berättas” som en sorts gemensam undertitel, och så är det verkligen. Sehlstedt har fingret på pulsen här, och berättar unga tjejers historier, de berättelser som tystas eller förklaras bort. 
 
Visst är det deckare, på sätt och vis, men det är ändå så mycket mer. Sweet Lolita berättar om det hemliga tonårslivet, unga flickor som vill bli vuxna för fort och söker kickar i en alldeles för vuxen värld. Parallellt med detta hittas en kvinna död efter en bröllopsfest. Kvinnan visar sig vara syster till den grävande reporten och tidigare utrikeskorrespondenten Aida Svantesson, och i sin jakt på sanningen om systerns död kommer Aida i kontakt med Kajan Berglund, kriminologiprofessor med ett stort intresse för hudvård, tighta klänningar, pussel och rökig Ardbeg. En underbar karaktär! Först tänkte jag mig en sorts kvinnlig GW, och intellektuellt är de nog inte långt ifrån varandra men detta är en riktigt parant och hyperintelligent kvinna. 
 
När vi åter träffar Aida och Kajan har ett drygt år gått sedan sist. Det har även gått fem månader sedan Linn Alvén, populär influencer, försvunnit spårlöst efter sin 18-årsfest. Det sista spåret efter henne är en Snapchatbild från tidig morgon – sedan, ingenting. Polisen har inte kommit någonvart med utredningen, och Kajan blir anlitad för att granska deras arbete – vilket inte blir enklare av att hennes ex-make Micke är spaningsledare. 
 
Oskuld tar upp det här med bilderna vi förmedlar till andra, hur och varför och vad som kan dölja sig under ytan. Om hur kvinnor är fredlösa och hur kvinnohatet i samhället eskalerar med incels och internet, det är otroligt viktiga saker paketerade i en riktigt spännande kriminalhistoria. Det är sällan jag blir så engagerad av ”deckarslut” – de är alldeles för ofta kopior av varandra – men detta käns nytt och fräscht och så enormt viktigt att prata om. 
 
Jag ser fram emot mer om Kajan och Aida, och hoppas att det kommer! 
 
Sweet Lolita finns att köpa här eller härOskuld finns här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s