Punkpoet med svensk brytning av Louise Halvardsson

Det är inte så ofta som jag kontaktar förlag och ber om recensionsexemplar nu för tiden, för jag är alltid så medveten om att jag då lovar att ha läst och skrivit om boken inom en rimlig tidsram, och man vet liksom aldrig vad livet har att servera runt hörnet. Men – när jag fick syn på Punkpoet med svensk brytning skrev jag till Belletrist Publishing, för jag var bara tvungen att få läsa den, så fort det bara gick. (Insåg sedan att det är en fristående fortsättning på Punkindustriell hårdrockare med attityd, som jag haft hemma från bibblan men inte hunnit läsa av just den där livspusselanledningen, så den står på nytt på reservationslistan!) 
 
Amanda är så trött, så trött, på Nässjö och jobbet på posten. Här fick jag genast associationer till en av mina absoluta favoritromaner, Hello Love! av Charlotta Cederlöf, som också handlar om en ung, alternativ tjej som flyttar till England till sin bästa kompis för att söka sig ett nytt sammanhang. Det är en komplimang till Punkpoet med svensk brytning! Kim, bästa väninnan, har flyttat till Brighton och nu är det dags för Amanda att göra detsamma. Vad häftigt det ska bli, att bo ihop med Kim, jobba på något coolt ställe och äntligen leva livet. 
 
Men det blir förstås inte riktigt som hon tänkt sig. Kim försvinner – vi läsare vet från sida ett varför, då vi får ta del av hennes mail till en annan väninna boken igenom, men det vet inte Amanda. Det blir trassligt, med killar, sprit, tjejer, jobbet, ett band som hon kanske vill vara med i men inte riktigt har självförtroendet för. Mitt i alltihop kommer föräldrarna på besök, övertygade om att Amanda snart kommer hem och börjar jobba på posten igen, men det är det sista hon kan tänka sig. 
 
Jag tyckte så otroligt mycket om detta! Det är rappt, fruktansvärt roligt mitt i all röra och allt allvar och det finns definitivt mycket igenkänning för min del. Jag vet precis hur de höga, smala viktorianska husen ser ut och hur lyhörda de är, hur störigt det är med heltäckningsmatta i badrummet och ”underkjolar” till gardiner, jag har träffat varenda karaktär i hennes bok i annan skepnad under mina egna tio år i Storbritannien och jag tycker att Halvardsson lyckas så otroligt bra med sin gestaltning av just personerna. Och ett underbart gästspel i slutet av en riktig Brighton-profil…! 
 
Missa inte denna pärla! Den finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s