The Mars Room av Rachel Kushner

En bok om amerikanska fängelser som är förbjuden i amerikanska fängelser? Ja tack, sa jag när Bookmark mailade och frågade om jag ville läsa. Spännande! 
 
Och det var spännande – detta liknar faktiskt ingenting jag har läst. Vilken research och vilken sammanställning av fakta och fiktion till en riktigt fängslande (!) roman. 
 
Året är 2003, när Romy Hall påbörjar det första av sina två livstidsstraff för mord på Stanville Correctional Facility i Central Valley, Kalifornien. Hon har effektivt skurits bort från världen hon känner – San Francisco, där hon arbetade och levde innan hon åkte fast – och sin son Jackson, som nu bor hos Romys mamma. 
 
Fängelset är en helt annan verklighet – här är det fullt av kvinnor med olika bakgrund och attityd, det är ”dog eats dog” som gäller, och det gäller allra mest att hålla sig vid liv. Det ljugs, stjäls, smugglas och slåss, och Kushner beskriver detta så rått och tydligt, men det saknas sannerligen inte humor i berättelsen. 
 
Invävt med Romys berättelse finns flera andra personers fängelseskildringar – såväl kvinnor på samma fängelse som hon, som andra brottslingar som hamnat i USA:s fängelsesystem. Hårdkokt och vasst, levererat på fantastisk prosa. 
 
Det väcker många tankar kring sammanhang, bakgrund och omständigheter, och att dessa överhuvudtaget inte verkar spela in när straff – dessa galna straff! – delas ut i USA. Utan att spoila för mycket kan jag berätta att ja, Romy är skyldig till brottet hon dömts för, men omständigheterna torde skapa en annan bas för bedömning. Det sker uppenbarligen inte alls i det stora landet i väst. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s