Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker

Som så ofta när det gäller tegelstensromaner blir jag väldigt sugen, men drar mig för att plocka upp dem. Just denna har jag haft i pocket, stående rakt under min TV så jag ser den ungefär hela tiden, men den har känts övermäktig. Jag har nog trott att det skulle vara något väldigt komplicerat och besvärligt, och därmed fegat ur. Men under långa resdagar på semestern bestämde jag mig bara – Storytel Readern hjälper verkligen med sådant här – och oj, vad glad jag är att jag gjorde det. (Och vad lägligt att TV-serien, som jag verkligen gillar, exakt just nu finns på TV4 Play!) 
 
Amerikanska ostkusten, New England, det lockar mig. Småstäder à la Gilmore Girls och Desperate Housewives likaså – ja, visst väcks den där klaustrofobin som jag besväras av och ofta nämner när jag läser om svenska småstäder där alla känner alla och vet allt om allt, men av någon anledning blir det mest bara mysigt och trevligt i amerikansk kontext. 
 
Fast det är ju förstås inte helt och hållet trevligt. 
 
Marcus Goldman är författare, och blev kritikernas gunstling efter sin första roman. Nu har han skrivit kontrakt på bok nummer två, men har skrivkramp och söker sig till lilla Aurora, där hans gamle lärare, vän och mentor Harry Quebert bor. Quebert spenderade en sommar där på 70-talet och skrev där sin hyllade bok Roten till det onda, och har efter det levt ett stillsamt liv. I slutet på den där sommaren försvann en ung kvinna, Nola Kellergan. Polisen har aldrig hittat hennes kropp – förrän nu, när hon hittas av trädgårdsmästare som ska plantera hortensior i hans trädgård. Där ligger kroppen, trettiotre år efter försvinnandet, tillsammans med originalmanuskriptet till Roten till det onda
 
Quebert häktas men Goldman kan inte tro att han är ansvarig för försvinnandet och mordet på Nola. Han startar en privat utredning, under förevändningen att han ska skriva en bok som avslöjar Sanningen om fallet Harry Quebert, men det blir en utredning tillsammans med den lokala polisen. 
 
Och det är så smart! Så spännande och rafflande och oförutsägbart. Jag imponeras väldigt mycket av sättet Dicker väver ihop berättelsen, som ÄR en tegelsten men som inte alls känns för lång. Förvecklingar kring familj, anseende, psykisk ohälsa, mystiska händelser som aldrig utretts, korruption, hämnd, stämpling och historiska händelser som inte kan göras ogjorda. 
 
Jag blev stormförtjust! Så välskrivet att det är inte klokt. Boken finns att köpa här eller här – och missa inte tv-serien! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s