Natten är ljuv (Tender is the night) av F Scott Fitzgerald

    

 
Read on Location #2 under semesterresan blev Tender is the night eller Natten är ljuv, av F Scott Fitzgerald. Jag trodde att jag hade läst den för många år sedan, men tror att jag blandar ihop den med This side of paradise. Ni vet, nätter och ljuvhet och paradis… 😉 
 
Detta gick inte fort, kan jag säga. Oj, vilka långa transportsträckor innan det tände till. Men det gjorde det, någonstans efter mitten, och jag tyckte riktigt mycket om den till slut. 
 
Det sägs att boken är baserad på Scott och Zelda Fitzgeralds äktenskap, men jag har inte riktigt hunnit forska så noga i det. Att det är dysfunktionellt råder det dock ingen tvekan om. 
 
Mellan första världskriget och Wall Street-kraschen var franska rivieran helt rätt för rika amerikaner. Bland de rikaste och tjusigaste är Dick och Nicole Diver, som har en tjusig villa med tjusiga fester och vänner. Den unga skådespelerskan Rosemary Hoyt kommer in i deras cirkel, hon fattar tycke för dem båda och det blir oerhört komplicerat. 
 
Komplicerat är det alltså även i Dick och Nicoles relation – vi blir snart förflyttade ett antal år tillbaka i tiden, när Dick och Nicole träffas i en prekär situation, där han är hennes psykiater på en klinik i Schweiz… 
 
Är det värt transportsträckan? Tja, det tycker jag nog – och hade det inte varit för att det var roligt att läsa den ”på rätt plats” vet jag faktiskt inte om jag hade orkat. Men jag är glad att jag gjorde det, det är en klassiker och en bra sådan. Är den bättre än Gatsby? Nä, det tycker jag inte. Och jag tror att jag tyckte bättre om This side of paradise också, om jag minns rätt. Men läsvärd, ja, prova!
 
Boken finns att köpa här eller här – men den finns även i flera olika upplagor i en app nära dig. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s