How to be famous av Caitlin Moran

Jag har inte älskat allt Caitlin Moran skrivit. Jag har tyckt att många krönikor har varit överdrivna och jag har kommit på mig själv med att tänka att hon får ta och skärpa till sig. Men så glimrar det till, och så kommer jag ihåg varför jag egentligen älskar henne högt och rent. Första boken om Johanna – eller Dolly – heter Konsten att skapa en tjej och den satte verkligen mig i spinn. Jag kan inte fatta att det är 3½ år sedan jag läste den! 
 
Och nu är Dolly tillbaka, det är 1995, britpopen och indien regerar, och Dolly Wilde är musikjournalist i London. Hon bor i Kentish Town (så nästan Camden), går på fester och spelningar och prövar vingarna åt alla möjliga håll. 
 
Men så gör hon en dum grej, och går hem med skandalkomikern Jerry Sharp. Rykten börjar gå och detta måste stoppas – men hur? 
 
Parallellt med detta har Dolly sin pappa boende på soffan, där han vägrar ha pyjamas för att han gillar att vara fri, kompisar som behöver henne och som hon behöver, jobbet att sköta och pengar att tjäna. Somligt är så fruktansvärt roligt beskrivet att det är inte klokt, somligt så raseriframkallande att det inte heller är klokt. 
 
Men vilken manifestation av feminism och systerskap det blir! Helt fantastiskt. 
 
Helt fantastiskt är det även att läsa om alla ställen som jag varit på hundratals gånger genom åren, pubar och konsertlokaler och gator och parker och torg. Jag kom förvisso till London sex år efter Dolly Wilde, men mycket verkar inte ha förändrats nämnvärt genom åren. Och så mycket namedropping – på ett bra sätt – att jag satt med ett ganska ständigt leende på läpparna under lyssningen. 
 
Helt fantastisk. Finns på svenska, men jag lyssnade på den engelska ljudboken som var mästerligt inläst med Wolverhamptondialekt och walesiska och allt du kan önska dig. Boken finns att köpa här eller här

En tanke på “How to be famous av Caitlin Moran”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s