Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Jag firar fem år på mitt jobb nästa söndag, den 14 juli, och minns att det var den sommaren som jag ”lärde mig” läsa e-böcker. Jag hade ett provabonnemang på E2GO, som nu heter Nextory, och minns att jag satt och bläddrade genom utbudet och ville hitta denna Americanah, som vänner talade så gott om. Nu, när jag gick in för att spara ner bilden till detta inlägg, ser jag att den publicerades i pocket just 2014-07-14.
 
Jag minns att jag sparade Americanah och längtade efter att läsa den en helg – men så var den plötsligt borta. Och pocketen var så tjock och jag är ju så dålig på att bära med mig tjocka böcker. Så jag lade undan idén just då – och sedan har jag alltså lyckas fortsätta lägga undan den i fem år, trots att jag verkligen velat läsa. 
 
Tack vare en tegelstensutmaning på Instagram tidigare i år läste jag äntligen En halv gul sol, och insåg att nu kan jag inte vänta längre med Americanah. Och mycket riktigt letade den sig upp för min TBR-lista också. Och nu har jag äntligen – ä n t l i g e n – läst denna fantastiska roman. Det var över en månad sedan jag läste ut den, men jag bär den verkligen med mig i hjärtat varenda dag. 
 
Det är en fantastisk kärlekshistoria, men även ett tidsdokument och en berättelse om två kulturer – den amerikanska eller västerländska, och den västafrikanska. Ifemelu och Obinze träffas och blir förälskade i tonåren, men båda lämnar Nigeria – Ifemelu reser till USA och blir framgångsrik akademiker och bloggare, Obinze hamnar i ett ”post-9/11”-London, där han lever ett farligt, papperslöst liv. Femton år senare träffas de igen. 
 
Jag kan inte nog prisa denna bok – men det behöver jag antagligen inte heller, eftersom ”alla” har läst den (och sagt åt mig att göra detsamma). Vilken läsupplevelse! Missa inte, om du som jag lyckats göra det i alla år. Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s