Avlivningskliniken Tusenskönan av Martina Montelius

Jag är väldigt förtjust i Martina Montelius böcker, och när jag fick nys om denna blev jag genast väldigt nyfiken. Bara titeln lovar ju mycket, säkerligen absurt och spetsigt, och jojomensan, nog blev mina förhoppningar uppfyllda! 
 
Eutanasi har i boken blivit lagligt och privatiserat i Sverige, och June, 48-årig debattör på högerkanten, har bestämt sig för att hon ska bli avlivad på Tusenskönan, kliniken som drivs av Brage Weindel, en man med två ex-fruar och en nuvarande pojkvän i sin personal. Vem som helst kan söka sig till Tusenskönan, men vistelsen där och hur lång tid man får vänta på sin avlivning är givetvis en ekonomisk fråga. Här finns restaurang, spa, bar och gym, och man kan bli tillsnyggad av plastikoperationer om man vill vara vacker på begravningen. Allt finns! 
 
June föraktar det mesta här i världen, särskilt det vänstervridna samhället hon upplever, och boken blir en ordentlig inventering av hennes psyke – men även det hos hennes medpatienter, bland annat en ung flicka vars öde är verkligt tragiskt. Men Montelius är expert på tragikomik och på att plocka fram det absurda i situationerna – vassa formuleringar och drypande satir genomsyrar boken. Jag tyckte hemskt mycket om den!
 
Finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s