Det första chiffret av Denise Rudberg

Detta med genrebyte kan ju gå åt olika håll. Denise Rudberg är ett bra exempel på detta (som jag har skrivit om förut, vet jag) – jag tycker att hennes chicklit är gräslig, gillar hennes ungdomsböcker skarpt, tycker mycket om elegant crime-seiren om Marianne Jidhoff – och nu har hon skiftat om igen, med första boken av två om Kontrahenterna, unga kvinnor som får arbete som kodknäckade i Stockholm under andra världskriget. Och det blev bra! 
 
De tre kvinnorna vi följer, Signe, Elisabeth och Iris, kommer alla från vitt skilda håll. Signe flyttar in till stan från landet, Elisabeth är en överklassflicka från Öfvre Östermalm som säger upp sig från sitt tidigare arbete under stor dramatik – en man blir distraherad av hennes röda hår – och Iris har flytt från Estland med sina två små söner. Tillsammans hamnar de på kontoret för signalspaning, och tillsammans bildar de en tight liten cirkel. 
 
Det är en riktigt fin skildring av vänskap och deras liv innan detta – det finns mycket mörker i bagaget och somligt, såsom Iris berättelse, är sådant jag inte haft någon vidare koll på tidigare. Rudberg har gjort ett bra researcharbete. 
 
Det är lite Vår tid är nu över det hela, vilket jag verkligen uppskattar då den serien fått mig intresserad av allt möjligt kring den tiden (även om serien förstås börjar fem år efter att denna bok utspelar sig). Stockholmsskildringarna är jättefina, och jag älskar omslaget! Hade dock önskat mig lite mer spänning, för det känns lite hastigt ihopknutet på slutet – när det väl faktiskt händer något större känns det snabbt överstökat. Men det blir ju en bok till, så jag ser fram emot att få träffa dessa unga kvinnor snart igen. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s