Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Till träffen med ena bokcirkeln i maj var det jag som kom med förslag på böcker. Vi har inget krav på något särskilt tema, men ofta är det rätt kul att lista ut titlar som på något vis har en gemensam nämnare och jag valde prisvinnare denna gång. Tara Westovers Allt jag fått lära mig, eller Educated som den heter på engelska, vann omröstningen hyfsat storslaget. 
 
Den har ju varit enormt populär, särskilt sedan Barack Obama hade med den på sin sommarlista förra året, och det är absolut en läsvärd bok. Tara berättar om sin uppväxt i en mormonfamilj, som även är inne på homeopati och annat blask (!), hon och hennes syskon har inte gått i skolan utan blivit ”hemskolade” (alltså, inte alls) av föräldrarna. Pappan driver en skrot där barnaskaran arbetar, och mamman pysslar med örter och konkokter och botar alla gräsliga skador som barnen kommer hem med med böner och örter. Ja, ni hör ju, det är fruktansvärd misär. 
 
Tara kommer ifrån detta gräsliga leverne och får börja på college, efter mycket om och men åt olika håll, och det blir förstås en otrolig kulturchock för henne. Hon har aldrig hört talas om Martin Luther King, eller Förintelsen, eller 9/11, vilket skapar stora problem och stora uppvaknanden. 
 
Jag tycker att boken är alldeles, alldeles för lång. Det hade gått fint att trimma bort stora bitar som mest är upprepning, och det hade gått fint att trimma bort vissa bitar som bara är helt onödiga. Men läsvärd, visst är den det. Det är viktigt, tror jag, att inte läsa den som en betraktelse över mormoner i allmänhet, för här upplever inte jag att det egentligen är religionen som är ett problem, det handlar mer om psykisk ohälsa, om att avskärma sig, om prepping och paranoia, pådyvlande av åsikter och en oerhörd grandiositet hos särskilt pappan. 
 
Boken finns att köpa här eller här

0 reaktioner till “Allt jag fått lära mig av Tara Westover”

  1. Det är en bok jag är nyfiken på. Kul att läsa att du tycker mycket kan skalas bort. Jag kan nästan gissa på förhand att jag kommer tycka detsamma då.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s