Järtecken av Christoffer Carlsson

Jag beundrar verkligen Christoffer Carlsson – han är uppenbart otroligt kunnig och proffsig, men verkar även väldigt trevlig och humoristisk. Har dock inte läst så mycket av honom som jag egentligen skulle vilja, men det finns tid för det med. Men när Järtecken kom kände jag bara att jag var tvungen att läsa den så snabbt som möjligt – och det gjorde jag. I ett par sittningar bara, jag blev indragen så himla fort. 
 
En novembernatt 1994 brinner ett hus i halländska Marbäck ner. Inne i huset finns dottern i huset, hon brinner inne och brottet blir mordbrand. Den skyldige hittas snabbt i närområdet, han erkänner brottet och det hela ställs tillrätta. Eller? 
 
Händelserna den natten sätter spår i bygden och dess individer. Systersonen till mördaren, till exempel, som är övertygad om att han har ondska, ett järtecken, i sig. Han är säker på att han en dag kommer att göra något fruktansvärt, att det finns i hans gener. 
 
Är Järtecken en kriminalroman? Jag vet inte. Snarare är det en roman om ett brott, som ligger till grund för en otroligt inlevelsefull och fantastiskt välskriven berättelse om relationer, om arv och miljö, om glesbygd och sammanhållning – och dess motsats – på en liten ort. 
 
Och det är så fantastiskt bra. Så fängslande och så tankeväckande. Missa inte! Järtecken är nominerad till Årets bok 2019
 
Boken finns att köpa här eller här – jag har även hört att ljudboken är bra, men har inte hört på den själv. 

En tanke på “Järtecken av Christoffer Carlsson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s