Åtta steg bakom av Denise Rudberg

Jag gillar elegant crime-serien med Marianne Jidhoff i huvudrollen. Deckargåtorna brukar vara intressanta och genomtänkta, och det är oftast en bra balans mellan polisarbete och privatliv. Så även här, tycker jag, även om det börjar bli lite repetitivt på sina ställen. Men det är OK, texten är så lättläst och flyter så enkelt att det inte gör så mycket. 
 
Dock undrar jag lite ibland över redigering av romaner. Här finns till exempel en passage om vaccination mot något på ett ställe, vilket fick mig att tänka att nämner man ens dessa bitar måste det spela någon roll längre fram, någon kommer att bli sjuk – men icke. Det är så märkligt! Läste en annan bok nyss där det tjatades om kaviar (tubvarianten, inget tjusigt) till höger och vänster, vilket fick mig att tänka att till slut blir någon mördad medelst gift i kaviar, eller halkar i kaviar, eller förför någon med kaviar, men det blev liksom inget av det. Jag tycker att det är konstigt att låta sådant pratigt stå kvar. Men men. 
 
En annan sak som jag verkligen inte förstår är varför en person i boken har exakt samma namn som en av svenska deckares viktigaste personer, nämligen Puck Ekstedt ur Maria Langs böcker. Ingen förklaring, ingenting – men det KAN inte vara en slump. Så märkligt, inte sant? 
 
Nåväl. Boken! 
 
För trettio år sedan försvann tonåriga Isabelle Renaudot från sin systers bröllopsfest. Nu har radio gjort en dokumentär om det olösta fallet, vilket gör att det blir aktuellt igen. Marianne Jidhoff och hennes arbetsgrupp blir ansvariga för att plocka upp fallet igen och försöka få rätsida på det hela. Kan det ha med familjens stora förmögenhet att göra? Och vem var det som Isabelle spenderade kvällen innan bröllopet tillsammans med, när hon kom hem redlöst berusad? Det finns mycket att nysta i. 
 
Parallellt med detta får Augustin Madrid ett fall på sitt bord, där en man anmäler att han blivit våldtagen. Det visar sig vara en tät härva att ta sig igenom – och kanske finns även kopplingar till Renaudot-fallet… 
 
Ibland är lätta deckare alldeles lagom, och det var denna för mig. Boken finns att köpa här eller här

En tanke på “Åtta steg bakom av Denise Rudberg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s