Testamente av Nina Wähä

Ni som är här då och då vet att jag ogillar a) gigantiska persongallerier och b) väldigt tjocka böcker. Testamente är 437 sidor lång, och jag hade förvarnats i en podd om att det är otroligt mycket folk i denna bok – men trots det kunde jag helt enkelt inte stå emot. Men jag vidtog försiktighetsåtgärder och tog skärmbild på ”rollistan” innan jag började läsa, i e-boksformat. 
 
Detta är liksom en roman som har allt. Familjeberättelse, relationsroman, mordgåta, arv och miljö, ansvar och hembygd, hemligheter och lögner. Och det är så otroligt bra. 
 
Annie återvänder till Tornedalen efter att hon blivit oplanerat gravid hemma i Stockholm. Hemma på bondgården finns familjen – två föräldrar, och tolv barn – som en gång var fjorton. Ingen är särskilt glad över att se henne. Eller särskilt glad över något särskilt, faktiskt. 
 
Syskonen får, något oväntat, ett gemensamt projekt att ta tag i. De måste rädda modern Siri undan fadern Pentti, den våldsamme, elake, hatiske. Tolv syskon med olika liv, erfarenheter och egenskaper går samman i en oerhört stark berättelse. 
 
Så himla bra! Missa inte denna och bli inte avskräckt av persongalleri och omfång. Klarade jag det gör ju du det! Boken finns att köpa här eller här

0 reaktioner till “Testamente av Nina Wähä”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s