Broder Jakob av Emelie Schepp

Jag hade hunnit läsa ut denna som e-bok en vecka innan jag fick recensionsexemplaret från HarperCollins, men tack i alla fall! Boken fick gå vidare till en god vän. 
 
Jag har varit fascinerad av Emelie Schepp och hennes böcker sedan debuten, Märkta för livet, som hon gav ut som egenutgåva men som gjorde gigantisk succé – och nu är vi alltså inne på femte boken om åklagaren Jana Berzelius, som har ett minst sagt pikant förflutet. 
 
Det är alltid roligt och intressant när deckare inte följer de vanliga ”reglerna”. Jana är absolut ingen vanlig åklagare, Norrköping känns fräscht jämfört med storstäder och Gotland, och jag blir rätt sugen på att åka dit någon gång. Dock inte i miljöerna där Broder Jakob utspelar sig – i stängda kraftverk, i hem med misshandel, på rättspsyk… 
 
I Strömmen hittas en dag en kvinnokropp. Hennes ben har blivit ihopsydda så att hon liknar en sjöjungfru – vilket matchar precis med ett liknande fynd strax innan. Strax därefter anmäls ännu en ung kvinna försvunnen, och polisen och Jana måste snabbt ta upp jakten, eftersom mycket pekar på att det kan vara samma gärningsman som är på gång. 
 
Spåren börjar leda till en ung man, Simon Norell, som nyligen dömdes för att ha mördat sin familj. Men han sitter inspärrad på rättspsyk och kan inte ha befunnit sig på platserna där hans bil siktats. Han vägrar berätta vem som har hand om hans bil, och vem det är han pratar i telefon med på kvällarna – men han är nyckeln till fallets lösning. Någon måste få honom att börja prata… 
 
Jag tycker att Schepp lyckas så bra med att hålla uppe spänningen boken igenom, även om jag, som jag sa till bokklubbsvännerna i tisdags, är så himla trött på deckarslut nu. Men man vill veta hur det ska gå, man måste få se om det är som man tror… för en gångs skull gissade jag mig till en hel del, det hör inte till vanligheterna, men det betyder inte att den är förutsägbar – det är den inte alls. Schepp skriver stilsäkert och med bra driv och flyt, det känns piggt och fräscht. 
 
Boken, som jag vill rekommendera varmt, finns att köpa här eller här

En tanke på “Broder Jakob av Emelie Schepp”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s