13 little blue envelopes av Maureen Johnson

Jag behövde en ”read on location” till bokbingot på forumet, och eftersom jag inte räknar med att få speciellt mycket lästid under resan till Holland (alltså, på bussen så kanske, men dagarna lär vara intensiva och på kvällarna vill jag ju umgås) och inte direkt har någon Göteborglitt på gång så tänkte jag att jag skulle passa på att leta upp en som utspelade sig i Köpenhamn, eftersom jag hade en del tid över där.
 
Så jag letade mig in på Goodreads lista och där hade jag faktiskt markerat den som låg överst som ”to be read” – det var 13 little blue envelopes av Maureen Johnson. Jag har läst en av hennes romaner tidigare, The name of the star, och så har hon ju skrivit en av novellerna i Let it snow, och gillar – så det var ju ett ypperligt förslag. 
 
Och ja, den utspelar sig i Köpenhamn. Lite, lite grann. Dessutom är det inte riktigt samma Köpenhamn som jag befann mig i, för huvudpersonen hänger mest i Christiania (med hippies snarare än knarkare) och Maureen Johnsons Köpenhamn har midnattssol! Och färjan från Tyskland tog bara fyra minuter. Som ni förstår har jag en och annan åsikt om researchen till denna boken – det är faktiskt inte så svårt… 
 
Men annars är det en söt bok. Ginnys älskade, coola faster har gått bort och till Ginny lämnar hon tretton små blå kuvert. I det första kuvertet finns 1000 dollar och instruktioner om att köpa en flygbiljett till London (hon bor i New York). Därefter följer olika uppdrag i olika europeiska länder och städer, Ginny får gå i sin fasters fotspår och uppleva massor av häftiga saker och platser. Det är fint! 
 
Förutom researchen kan jag irritera mig lite grann på att det är väldigt icke trovärdigt – Ginny har inte ens gått ut high school, men vi hör inte ett ord om vad hennes föräldrar kan tänkas tycka om att deras dotter drar iväg över Atlanten – de nämns inte alls, tror jag. 
 
Men gulligt, det är det, och jag kommer antagligen att läsa uppföljaren. Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s