Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe

Föreningen Textival anordnar tillsammans med Göteborgs Universitet och Göteborgs Litteraturhus en serie litteraturföreläsningar, som ingår i en litteraturkurs just på universitetet och som efterföljs av seminarium, men föreläsningen är öppen för allmänheten och för några veckor sedan var det dags för Onkel Toms stuga. Jag har läst utdrag, förstås, i kurser i amerikansk litteratur, men av någon anledning varit ganska osugen på att ta mig an boken.
 
Nu blev det ändå så att jag plockade upp den kvällen innan föreläsningen hölls, och läste faktiskt halva innan det var dags. Det är alltså ingen särskilt tung roman (rent textmässigt), och jag är väldigt glad att jag gjorde det för det är en klassiker som jag gärna tipsar andra om nu. 
 
Enligt legenden träffade författarinnan Harriet Beecher Stowe president Abraham Lincoln vid ett besök i Vita Huset en gång, och han sa något i stil med ”So you’re the little lady who started this great war” – om amerikanske inbördeskriget, förstås, och om avskaffningen av slaveri och slavhandel. Och det är kring detta som Beecher Stowes berättelse rör sig. Vi träfar Onkel Tom för första gången när han tjänar hos en hyfsat bra familj, som dock kommit i ekonomiskt trångmål och hans husbonde tvingas sälja honom och ett barn till en annan plantageägare. Samtidigt rymmer en kvinnlig slav från samma plantage, och vi får följa hennes berättelse, samt Toms, och diverse andra personer ur olika samhällsskikt. 
 
Min utgåva har försvenskat alla namn, vilket blir lite konstigt (Henrik för Henry, Kloe för Chloe osv.) – men lite charmigt också, för det var förstås så man gjorde förr. Till och med böckerna om Sweet Valley High har ju försvenskat namnet Elizabeth till Elisabeth, och det var ju på 90-talet! Denna kom ut i Sverige för första gången 1853, vilket var snabbt marscherat på den tiden – den publicerades i USA 1852. 
 
Det är hemskt och sorgligt, förstås, men väldigt nyttigt för oss här i Sverige att få lite fördjupning i amerikansk historia, tror jag! Jag kunde inte mer än absolut nödvändigt när jag slutade gymnasiet – det är tack vare de där kurserna i amerikansk litteratur och amerikanskt drama jag har en del på fötterna. Detta var otroligt lärorik läsning, och visst är det tufft men samtidigt underhållande och ganska spännande. Missa inte denna, om du inte har läst den är den väl värd din tid. 
 
Boken finns att köpa här eller här. Dock verkar den inte finnas att få tag på i fysisk form särskilt enkelt, men kika på bibblan eller Bokbörsen! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s