Pojken av Tova Gerge

Jag blev otroligt intresserad av denna bok när jag såg den i höstkatalogerna – på ett lite oförklarligt sätt. Omslaget är ju onekligen ovanligt, och säljtexten likaså. Kön på biblioteket var evighetslång redan innan den kommit ut, så till slut inväntade jag e-boken. Och läste i två svep. 
 
Det var fruktansvärt obehagligt och fantastiskt fascinerande, som sammanfattning. 
 
Bokens berättare, en filmstudent som jobbar extra på hotell, blir förälskad eller kanske besatt av en kurskamrat som han kallar pojken. I mitt huvud är pojken egentligen en androgyn flicka, men det har egentligen ingen betydelse. För berättaren är pojken just en pojke, och det blir berättelsens premiss – han tar makten över pojken, även över vilket kön hen tillhör.
 
När de väl blir tillsammans, eller vad de nu blir för pojken har även en flickvän, blir det starten på en oerhörd resa genom ett sorts mycket obekant bdsm-landskap. Det är intressant, jag har lyssnat på ett par dokumentärer som behandlar detta ämne på sistone också, men för mig är det tyvärr obegripligt. Med all respekt för att alla får göra som de vill – jag förstår inte. Men det är ju ofta spännande med sådant man inte förstår – och det är sannerligen ingen kritik, för detta är så mästerligt utfört. 
 
Men det handlar också om kärlek – för det är inte bara besatthet och sex, utan någon sorts symbios som utan tvekan bottnar i starka känslor. Om det himlastormande, och om det nattsvarta när det inte längre finns. Och så handlar det givetvis om makt och maktbalans eller obalans, om destruktivitet och självdestruktion – och det är så oerhört välskrivet. Helt otroligt! Det starka makttemat lyser liksom igenom i praktiskt taget varenda mening när berättaren och pojken interagerar, det är fantastiskt skickligt av Gerge. 
 
Jag blir illa till mods och imponerad i lika delar, tror jag. Det är ju ett gott betyg – det är inte alla böcker som får mig att tänka långt efter att jag läst dem, eller ens mer än en halvtimme efter att jag lagt ner dem en stund. Mycket bra. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s