Popkulturens död av Martin Aagård och Natalia Kazmierska

Jag lyssnade på paret Aagård-Kazmierska på Bokmässan, tillsammans med en hel radda bokbloggare, där de samtalade med Fredrik Strage om popkultur och dess eventuella död. Kanske är ryktet överdrivet? Boken har jag haft liggande i en e-boks-app sedan
den kom, men jag har väl inte varit riktigt sugen. Det var jag kanske inte efter att ha lyssnat på dem heller då jag kände att pretentionerna var lite för höga även för mig, men jag plockade upp den ändå, till slut. 
 
Och det gick inte snabbt. Oj, vad tätt det är! Mycket fakta och mycket funderingar. Och mycket pretention. Somliga kapitel innehåller så mycket tunga namn att jag inte förstår hälften, och då tycker jag inte att jag är helt väck vad gäller popkultur.
Jag tycker heller inte att den är särskilt välskriven för sitt ändamål – det känns som om varje mening försöker överträffa den tidigare, det är för underfundigt och tillspetsat ibland. 
 
Dock finns det poänger – om hur somlig popkultur blivit uppköpt och fallit offer för kapitalism och konsumerism. Under samtalet på Bokmässan pratade de (eller läste kanske, jag minns inte) om någon helt vansinnig musikfestival där biljetterna kostade
tiotusentals kronor och det hela avslutades med spa och avslappning och hälsodrycker. Sådant är ju onekligen intressant och roligt att förfasas över. 
 
Men ska man läsa om popkultur kan man läsa Strage istället. Om du frågar mig är alltså ryktet om popkulturens död starkt överdrivet och boken om popkulturens död starkt överskattad – men du kan köpa den här eller
här
, om du vill! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s