Vänförfrågan av Laura Marshall

En psykologisk thriller med avstamp i sociala medier låter onekligen spännande – tack Bokförlaget NoNa för recensionsexemplaret! 
 
Louise bor tillsammans med sin lille son i sydöstra London. Äktenskapet med Henrys pappa Sam sprack för några år sedan när han träffade en annan. Louise trodde aldrig att detta kunde hända – han visste ju hennes mörkaste hemlighet från skoltiden. Ja, de gick i skolan i Norfolk tillsammans, men träffades igen som vuxna och blev först då tillsammans. Louises skuld och skam efter vad som hände på en skolfest är gränslös och plötsligt kommer den upp till ytan igen när hon får en vänförfrågan på Facebook från Maria Weston. 
 
Problemet är att Maria Weston har varit död i tjugofem år, och det är hennes död som Louise känner sådan skuld och skam över. Med darrande händer accepterar hon förfrågan – och så är allting igång. Kan Maria fortfarande finnas i livet, trots fallet från de höga klipporna? Eller är det någon annan som utger sig för att vara hon, för att sätta dit Louise och de andra ungdomarna som kanske var inblandade i Marias död? 
 
Louise måste ta reda på vad det kan vara som pågår, och när hon får nys om en återförening på skolan i Norfolk ser hon en viss chans. Hon tar kontakt med en annan gammal vän från skoltiden och snart är mardrömmen igång på riktigt. 
 
En psykologisk thriller ska innehålla svängningar och vändningar – här blir de för många, tycker jag. Jag var ganska övertygad om hur det hela hängde ihop på ett tidigt stadium, och hoppades förstås att mina idéer skulle motbevisas men alla tvära kast blev mest små sidosvängar. Det hör i och för sig inte till vanligheterna att jag listar ut saker så långt i förväg, så det kan vara en (o)lycklig slump denna gången. Dessutom blir det lite tjatigt med alla tillbakablickar till 80-talet – vi vet från ett väldigt tidigt stadium att det händer något på en fest, men alla oräkneliga fester innan vi når just den festen blir mest en lite märklig transportsträcka. 
 
Men det är spännande ändå, och det är bra driv i berättelsen. Den känns väldigt engelsk vilket jag förstås gillar, och även om småstaden där skolan finns och där den tidiga handlingen utspelar sig känns ganska klaustrofobisk blir jag lite sugen på att åka till Norfolk – Norwich är en trevlig stad och det var mysigt att få komma dit på besök en sväng också, även om det mest var på smörgåsavdelningen på Marks & Spencer… där jag har köpt fingervantar en gång innan en fotbollsmatch, när det var femton grader varmt i London och yrsnö och snålblåst när vi nådde Norwich, en timme bort 🙂 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s