Göteborgs schamaner av Johan Nilsson

 
I september var jag på en mycket välbesökt kväll på Stadsbiblioteket där Maria Maunsbach, Malin Lindroth och Johan Nilsson läste ur sina pinfärska böcker – det var otroligt roligt och inspirerande, och jag blev så förtjust i Nilsson och hans text ur Göteborgs schamaner. Jag älskar ju en bra göteborgsbok och det lät lovande redan från start. Så när boken väl var släppt kontaktade jag Thorén och Lindskog och bad om att få läsa och recensera, och det fick jag! Tack snälla förlaget. 
 
Det finns två tidsplan i Nilssons roman – först och främst är det 1989. Felix har flyttat från Hyltebruk till Göteborg, främst för att gymnasiekärleken Kattis ska dit för att plugga. Hon flyttar in i ett kollektiv i Vasastan och han hittar ett studentrum och börjar jobba deltid på restaurang. 
 
I Kattis kollektiv finns intressanta personligheter. Ulf, som skriver av en roman i sin helhet flera gånger om då han tror att detta ska göra honom till en bättre författare, till exempel, och paret Jasmine och Stefan som sysslar med elektronisk musik och har en dator – det hörde inte till vanligheterna på 1980-talet. Lägenhetskontraktet ägs av en mystisk islänning som sägs ha kontakt med andar och som driver en liten butik i Linnéstaden med diverse medel som sägs kunna fixa det mesta. En natt i kollektivet hamnar Felix i fel tjejs säng, ett gäng schamaner försöker bota en svårt sjuk man i vardagsrummet och efter den natten blir ingenting som förut. Även om den sjuke mannen reser sig från sjukbädden och går genom rummet är han död några veckor senare. 
 
Vi möter Felix för första gången många år senare. Han är nyskild, och står utanför en advokatbyrå på Järntorget när han får syn på en person som sopar framför en butik – vilket är precis vad som hände när han för första gången ramlade över den mystiska butiken i Linnéstaden – och börjar fundera på de gamla vännerna och bekanta. Ägde de någon skuld i den sjuke mannens död? Han beslutar sig för att ta reda på så mycket han kan. 
 
Göteborg spelar en huvudroll i romanen och det är nog faktiskt skildringarna av min älskade stad som resonerar högst hos mig. Det är så fantastiskt bra! Jag rör mig i områdena där boken utspelar sig hyfsat ofta, särskilt förra helgen befann jag mig på såväl Järntorget som Andra Långgatan, och jag gick gymnasiet på Schillerska och kan gatorna däromkring som i min egen ficka. Mycket bra! Men handlingen är spännande också – upplösningen, eller vad man ska kalla det, på en elektronisk konsert på hemlig lokal, är riktigt kittlande. Jag gillar dessutom verkligen hur allt knöts ihop. 
 
1989 började jag grundskolan och har alltså endast barnaminnen därifrån, men läs gärna Annas fina text, om nostalgi och staden på den tiden. Detta är även månadens bok hos Bokbubblarna, jag ser fram emot att prata med de andra på torsdag! 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s