Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Jag hade turen och äran att få ett förhandsexemplar av Pappaklausulen genom Kollektivet via SelmaStories och Bonniers, och läste den under min första semestervecka. Sedan var recensionsdatum långt fram i tiden, och mitt utkast har legat och väntat på att publiceras i ett par veckor, för jag har inte varit riktigt klar. Men nu är jag det, och här kommer alltså äntligen min text. Mitt exemplar fick resa vidare norrut, till Den läsande kaninen 🙂 
 
Jag har inte läst så mycket av Hassen Khemiri tidigare – men det jag har läst har jag tyckt hemskt mycket om. Jag älskade Jag ringer mina bröder, till exempel, så till den grad att jag lyssnade på den två gånger efter varandra. Jag läser även gärna Hassen Khemiris inlägg i kulturdebatt och allmän debatt och tycker att han är fantastiskt intressant och kompetent. 
 
Pappaklausulen träffar vi flera komponenter av en och samma familj. Sonen som är en pappa. Pappan som är en farfar. Systern som är en dotter. Pojkvännen som tror att han är en pojkvän. Och fler. 
 
Pappan som är en farfar återvänder till Sverige, det land han övergivit, var sjätte månad för att pyssla med pappersarbete. Varenda gång blir det stort pådrag, och alla i familjen som han lämnat – inklusive ex-hustrun – tvingas med i karusellen som gäller att se till att han har någonstans att bo, att han äter, att han går till läkaren. Men nu måste det vara nog – den vuxne mannen måste lära sig att stå på sina egna ben, och den neurotiske sonen som är en pappa måste helt enkelt skriva om pappaklausulen. Det är lättare sagt än gjort. 
 
Runtomkring är någon gravid, någon kämpar med sin juristkarriär i kombination med att vara förälder. Sonen som är en pappa förstår inte hur hans liv numera handlar om våtservetter och lekland och kring alltsammans svävar en röst av ett spöke – av en dotter som aldrig blev vuxen. 
 
Det är, som ni förstår, en otroligt ovanlig roman. Helt fantastisk, ibland dråplig, ibland fruktansvärt sorglig. Alla karaktärer får prata, och alla får respekt. Även de som genom en annan berättares ord låter som förfärliga människor får berätta sin sida av historien och ge oss andra infallsvinklar. 
 
Jag är djupt imponerad av Hassen Khemiri, som definitivt är en av våra viktigaste och mest begåvade unga författare. Vilken roman han har skrivit! Om familjeband, om blod och vatten, om hemligheter, lögner och respekt. Och om att stå upp för sig själv, och för varandra, när det blåser. 
 
Boken finns att köpa här eller här. Missa för jösse namn inte. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s