He said / She said av Erin Kelly

Vi bestämde oss för tema Richard & Judy’s Book Club med Bokbubblarna inför augustiträffen (som sker imorgon kväll) – alltså frivillig bok ur deras listor utan särskilt mycket restriktioner. Jag gick in på deras Summer 2018-lista och blev väldigt nöjd när en bok jag redan köade till på biblioteket fanns med i samlingen – nämligen He said / She said av Erin Kelly, som verkligen börjar bli en av mina absoluta favoritförfattare. Och jag blev sannerligen inte besviken på boken trots höga förväntningar, heller. Så otroligt intressant berättat. 
 
Jag ska försöka berätta lite koncist om den utan att spoila något – here goes. 
 
Kit är smått besatt av solförmörkelser, sedan hans pappa tog med honom och hans tvillingbror Mack på diverse resor över hela världen för att bevittna dem. När Laura, vår ena huvudperson och berättare, träffar honom i 20-årsåldern får han med henne på tåget, och 1999 reser hon med honom till Cornwall för att förhoppningsvis se den stora förmörkelsen – ni minns säkert.
 
Tyvärr är det molnigt, och mitt i det stora antiklimaxet efter att skuggan passerat kommer Laura på en man och en kvinna in flagrante. Det är uppenbart för henne att det är en våldtäkt hon bevittnar, men mannen förnekar att det skulle vara något sådant och sticker sedan iväg genom folkmassan. Kit jagar efter och till slut får polisen på plats på festivalen tag på honom, men han fortsätter att förneka och under rättegången som följer blir det Lauras ord mot hans. 
 
Flera månader efter rättegången dyker offret – Beth – upp hemma hos Laura och Kit. Hon verkar djupt tacksam, men snart börjar saker och ting ta en helt annan vändning – och när vi träffar Laura och Kit lever de praktiskt taget gömda, under andra namn och viktigast av allt, helt utan närvaro på sociala medier. Eller? 
 
Kit träffar vi när han ska resa till Färöarna för att se en förmörkelse. Laura är hemma, gravid med tvillingar, och de blir första gången sedan de träffades som han reser utan henne – de har varit i såväl Turkiet som Zambia på förmörkelsejakt. Vi följer dem båda under några rafflande dagar med flera flashbacks och det är så tätt, så smart och så otroligt spännande. Det är alltid en stor risk att resa iväg på förmörkelser, för trots att de lever praktiskt taget gömda så vet de som utgör ett hot att de är ”eclipse chasers” och att det alltid finns vissa platser på jorden där man bäst ska kunna se fenomenet. Åh, ja, det är så nagelbitande. 
 
Missa inte, vad du än gör – jag gissar att den kommer på svenska snart, men tills dess kan man köpa den här eller här på engelska. 

En tanke på “He said / She said av Erin Kelly”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s