På Chesil Beach av Ian McEwan

Jag har aldrig läst något av Ian McEwan – inte ens Atonement, när filmen kom och alla blev så förtjusta (jag har inte sett filmen heller) och liksom Fiktiviteter hade jag nog mina fördomar om honom. De visade sig vara ogrundade och det var ju trevligt, när jag nu plockade upp På Chesil Beach som just också blivit film. Eftersom framsidan är så vacker och den inte är så våldsamt lång tänkte jag att detta kunde vara en lagom inkörsport till en författare som så väldigt många älskar, ändå! 
 
Det är 1962, och Edward och Florence har just gift sig. De sitter i avskildhet och avnjuter sin bröllopsmiddag på hotellet på Chesil Beach på engelska sydkusten där bröllopsnatten ska spenderas – och de är ju så lyckliga! De passar så bra ihop! Och åh, så fint deras äktenskap ska bli!
 
Det är bara det att de måste ta sig igenom den där bröllopsnatten först. Nervositeten stiger hos dem båda, särskilt hos Florence,  och kommer snart upp i nivåer som främst liknar panik. 
 
Det är så hjärtskärande tragiskt med små komiska inslag – men framför allt är det väldigt intressant att läsa om det psykologiska spelet människor emellan – de minsta små rörelser eller yttranden skapar vågor hos den andra personen och så är allt igång ännu en vända – och så, naturligtvis, tystnad. 1962 kunde man inte prata med varandra om sådant här, och som förlaget mycket riktigt skriver: Hade deras bröllopsmiddag skett fem år senare hade den fått en annan utgång.” – för så är det, förstås, att tiden då boken utspelar sig spelar otroligt stor roll. 1962 stod vi och darrade på kanten till en revolution, och allt hade blivit betydligt lättare för Edward och Florence om det hade varit 1967, det är väl ett som är säkert. 
 
Fantastiskt välskrivet, mycket välkomponerat och uttänkt och så ypperligt raffinerat. Jag njöt i stora drag, även om man gärna vill slita tag i bägge två och få lite ordning på dem – det är underhållande och jättejobbigt på en gång. Skickligt, tycker jag! Boken finns att köpa här eller här. Har någon sett filmen, förresten? Hur var den? 

0 reaktioner till “På Chesil Beach av Ian McEwan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s