Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Jag har gillat Emmy Abrahamsons böcker hittills – såväl böckerna om Filippa som flyttar till London som börjar med The only väg is upp, som den lysande Min pappa är snäll och min mamma är utlänning och Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. Jag var därför väldigt sugen på denna när jag såg att den var på väg, och kunde inte bärga mig tills jag kom först i kön på biblioteket utan lyssnade på den istället. Det var ruskigt dumt – men jag fick ju läsa den snabbt, i alla fall. 
 
Och det är en av de mest ojämna böcker jag har läst. Somligt är insiktsfullt, intressant och viktigt – somligt är farsartat på gränsen till hysteriskt, och inte nödvändigtvis på ett bra sätt. Som ni vet är jag lite allergisk mot dåliga dialekter i ljudböcker också – det finns mycket dialekter här och jag vet att man inte kan döma en bok på inläsningen men rackarns vad jobbigt det var. Många hyllar just denna inläsning och jag respekterar det, förstås, men jag kan verkligen inte förstå det. 
 
Nåväl. Boken handlar om Maja, som blir tvångsintagen på psyket efter att hennes terapeut larmat polisen då hon tror att Maja är gravt suicidal. Vi får dels följa Maja på psyket, och dels genom händelserna som ledde till att hon hamnade där. Det är alltifrån gigs – hon jobbar som stand-up-komiker – till nerrivning av tapeter i en sommarstuga och hundbett på en Rysslandsresa. Dårhuset i titeln syftar inte på psyket (tack och lov – jag blev ganska upprörd först) utan på världen omkring, men jag tycker trots det att titeln är mycket olycklig. 
 
Underhållande? Jo, visst, det är den – men jag får ingen bra eftersmak, särskilt inte efter slutet där Maja råder medpatienter till potentiellt livsfarliga åtgärder som jag hoppas att ingen läser och blir inspirerad av. 
 
Boken finns att köpa här eller här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s